От 28 до 31 март във Враца се проведе Националната олимпиада по физика. Домакин на събитието бе ППМГ „Акад. Иван Ценов“, а организатор на олимпиадата – Министерство на образованието и РУО-Враца, под патронажа на кмета на Община Враца Калин Каменов. Наградите за учениците са осигурени от АЕЦ-Козлодуй и издателства.

Гости на събитието бяха представители на МОН, началникът на РУО – Враца г-жа Лорета Колева, Надя Донкинска – областен управител на област Враца, Петя Долапчиева – зам.-кмет на община Враца, представители на Обществения съвет и Училищното настоятелство към гимназията, дарители.

Първият кръг е теоретичен и се проведе на 29 март, а експерименталният кръг – на 31 март. Знания и опит премериха 120 млади физици от цялата страна.

За всички нас е чест да бъдем част от този празник на науката, в който посрещаме едни от най-умните и способни ученици в нашата страна, избрали да се доказват в областта на физиката – една от трудните и красиви науки, която е съществен фактор за устойчиво развитие и заедно с останалите природните науки притежава огромен потенциал за разрешаване на глобалните проблеми на човечеството.

В дните на олимпиадата участниците, ръководителите и членовете на комисията имаха възможност да се запознаят със забележителностите на града ни и да се включат в организираните посещения на Историческия музей и комплекс „Вестителя“.