За втора поредна година профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца се включи в отбелязването на Деня на европейските автори на 25.03. Целта на инициативата е да популяризира европейската литература и да насърчи четенето сред младежите. Бяха осъществени четения на глас пред ученици от 8 и 12 клас:

  • Ивалина Иванова, старши учител по английски език, прочете откъс от хорър романа „Слейд Хаус“ от британския писател Дейвид Мичъл (автор на „Облакът Атлас“) пред ученици от 8 г клас;
  • Жюстин Томс – писател, преподавател, блогър и автор на подкасти – беше специален гост на срещата с дванадесетокласници в регионална библиотека „Христо Ботев“, където прочете част от своето писмо от книгата „12 писма до дванайсетокласници“. Тя представи и своя роман Clair de Lune.

Така станахме едно от 269 български училища, библиотеки и организации, които взеха участие в инициативата и наредиха България на престижното второ място сред всички страни-членки на ЕС спрямо броя организирани четения на откъси от любими европейски книги.
#ReadWithEurope