Тази година носи особено високи резултати и удовлетворение на учениците, родителите и целия колектив на ППМГ „Академик Иван Ценов” – Враца. Общо двадесет са пълните шестици от държавните зрелостни изпити, които получиха дванадесетокласниците от ППМГ. Трима от тях имат Отличен 6,00 и на двата ДЗИ – по български език и литература и по английски език – Елена Георгиева, Ралица Христова и Цветислава Димитрова. Както е видно от окончателната справка с резултатите, възпитаниците на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца са с най-висок процент отлични оценки на матурите не само на регионално, а и на национално ниво.
Средният успех на учениците от гимназията на зрелостния изпит по български език и литература е Много добър 5,19 или 77,38 т. За сравнение – средният резултат за страната е 58,48 т. Постигнатият от зрелостниците от ППМГ резултат категорично ги класира на първо място в региона, като разликата с класираното на второ място училище е 6,06 точки. Статистиката за класиране в национален мащаб още не е оповестена, но разликата със средните за страната точки (18,9) дава основание да се очаква и там достойно класиране. Средният резултат от втората задължителна матура е Много добър 5,10.
Шестима зрелостници са пълни отличници на задължителната матура по български език и литература тази година. Това са: Елена Георгиева Георгиева (XII а), Цветислава Петьова Димитрова ( XII б), Ралица Венислава Христова (XII в), Ирина Тихомирова Генова (XII в), Ния Калинова Георгиева (XII в), Симона Симеонова Тодорова ( XII в). Учител на целия випуск бе г-н Ивайло Георгиев – старши учител по български език и литература.
По английски език пълните отличници са най-много – 7 на брой. Те са на учениците: Елена Георгиева Георгиева (XII а), Пресиана Ивайлова Цветанова (XII а), Ралица Венислава Христова (XII в) и Никол Павликова Иванова (XII в) – с учител Лидия Динкова; Ема Петрова Дилова (XII б), Магдалена Калинова Вълкова (XII б), Цветислава Петьова Димитрова (XII б) – с учител Ивалина Иванова.
На държавните зрелостни изпити по математика с оценка Отличен 6,00 е Натали Костадинова Коцева (XII б) с учител Цветан Петров. Христо Христов Лалковски (XII б) също е с резултат 6,00 на избираемата матура общообразователна подготовка по химия и опазване на околната среда. Негов учител е Красимира Дикова.
Петима ученици от XII д клас са пълни отличници на изпита за придобиване на професионална квалификация. Това са: Биляна Емилова Маркова, Луиза Валериева Светославова, Мартин Йорданов Гачев, Светослав Алексеев Петров, Цвети Владимирова Николова. Техни учители са Илонка Вутова и Мария Илиева и Наташа Ангелова.
Директорът на гимназията г-жа Татяна Василева поздравява своите изявени възпитаници и техните учители за постигнатите резултати и им пожелава здраве и енергия за още бъдещи успехи!