Форум „Младите хора и Европа: #ИзползвайГласаСи”, 8 април 2024 г., Народно събрание

Младшите посланици Ема Дилова, Емил Николов и Магдалена Вълкова от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ гр. Враца в съвместна дейност с Търговско-промишлена палата гр. Враца посетиха форума „Младите хора и Европа: #ИзползвайГласаСи”, провел се на 8 април 2024 г. в Народното събрание на Република България.
В сутрешната част на събитието те имаха възможността да проведат разговор с българските евродепутати Андрей Ковачев (ЕНП), Атидже Алиева-Вели (Обнови Европа), Петър Витанов (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР). Част от темите за дискусия бяха за Зелената сделка, Акта за регулация на изкуствения интелект и положителните резултати от сегашния мандат на евродепутатите.
По-късно посланиците посетиха 2 работилници – Демокрация > Диктатура и Свят от данни. Първата бе водена от Стефан Попов – Чефо, ютубър. В нея той изрази позицията си за сегашната форма на управление на България, като изтъкна част от позитивите на демокрацията и негативите на авторитаризма. Иван Люцканов от Землевеж проведе втората работилница, като обсъди с младежите как да задават правилните въпроси, как да отсяват истинските от фалшивите новини и различни начини, по които медиите са способни да манипулират населението.
Събитието приключи с дискусия за гражданското участие на младите хора в България и ЕС, която посланиците проведоха с депутатите Деница Симеонова и Кристиан Вигенин. По-голямата част от зададените въпроси бяха свързани с Еврозоната и Шенгенското пространство.