Ученици от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца посетиха някои от най-красивите и исторически значими дестинации в България. Пътуването се осъществи по НП „България – образователни маршрути“. Целта на програмата е да даде възможност на младите хора да изследват богатото културно наследство на страната ни, докато създават незабравими спомени със своите връстници.
Приключението започна рано сутринта с тръгване от училището, последвано от посещение на Рилския манастир, основан през 10 век от монаха Иван Рилски. Учениците бяха изумени от уникалната архитектура и духовната енергия на светилището. След това отидоха в Бачиново, най-големият парк в Благоевград, разположен по поречието на река Бистрица, който предлага красиви гледки и възможности за релаксация.
По-късно групата се отправи към очарователния град Банско, известен със своята история, култура и природна красота. Тук учениците разгледаха църквата „Света Троица“ и музея „Никола Вапцаров“, които са част от Стоте национални туристически обекта.
По време на престоя си в Банско възпитаниците на елитното врачанско училище се насладиха на различни дейности като плуване басейн, спорт и други забавления. Освен това имаха възможността да участват в автентична културна работилница в къщата на баба Дешка в село Горно Драглище, където успяха да се потопят в местния фолклор и обичаи.
На втория ден бе организирано пътуване с Родопската теснолинейка от Банско до Разлог. Там групата ученици от ППМГ разгледа историческия музей и парка с каменния кръг, съдържащ 12 мраморни морени с издълбани фигури на животни, символизиращи Древния слънчев календар. Пътуването завърши в Белица, където се намира Парка за танцуващи мечки, спасителен център за бивши танцуващи мечки и мечки, използвани в незаконни туристически атракции.
Екскурзията бе не само образователно и забавно изживяване за учениците, но и насърчи чувството им за национална идентичност и гордост.