Среща със съзвездията чрез виртуална реалност надгради знанията на седмокласници по Човекът и природата. Целта на урока беше със средствата на английския език учениците да надзърнат в света на космоса и потърсят съзвездията, които изгряват на лятното и зимното звездно небе над северното полукълбо. Вдъхновена от участието си в структурен курс D.O.M.E., съфинансиран по Програма Еразъм, в който взе участие в началото на учебната година, г-жа Калина Николова, учител по Английски език, поведе своите ученици на впечатляваща разходка, за която седмокласниците ползваха очила за виртуална реалност. В хода на урока те дискутираха произхода на наименованията на съзвездията, които познаваме днес, както и тези, изучавани от древните египтяни и арабските астрономи, обсъдиха положението на съзвездия като Орион, Дракон, Персей, Касиопея, галактиката Андромеда – най-отдалечената от нас галактика, която е видима без телескоп. Придобитите знания за определяне местоположението на полярната звезда, значението ѝ за навигацията, метеоритния дъжд от Персеиди и др. седмокласниците провериха с викторина и излъчиха своите победители. Като обратна връзка за проведената дейност всички ученици споделиха удоволствието, с което са ползвали очилата за виртуална реалност и интереса, който този род наблюдение на съзвездията, е провокирал у тях.
Интересният иновативен метод за учене разнообрази учебния процес в последните дни на учебната година и доказа, че при желание винаги има новости, които да се научат, а проектите на Програма Еразъм, които реализираме в гимназията, са стойностни и широко приети от учениците.
Дейността е част от календара на проект „Пълен STR^5EAM напред“ и препратка към тема Астрономия на проект „Тъмната страна на светлината – Светлинно замърсяване“, които обясняват научни факти и явления в природата.