По покана на г-жа Калина Николова, учител по Английски език, учениците от VII а клас посрещнаха двама гости, които им разказаха за настоящето и бъдещето на водородните коли. Г-жа Николова организира събитието за популяризиране Целите за устойчиво развитие на ООН и в частност Цел 9 – Промишленост, иновации и инфраструктура и Цел 11 – Устойчиви градове и общности. Онлайн в събитието се включи г-н Ивайло Бонев, съосновател на иновативния образователен проект “Технократи”, а на място училището ни посети г-н Дамян Петров, заместник-председател на Българска федерация по автомоделни спортове. Гостите говориха за водородните коли като алтернатива за бъдещите зелени автомобили, която практически не замърсява околната среда. Дамян Петров показа на място реална състезателна кола, обясни функцията на горивната клетка, зареждането на автомобила и ролята на програмистите в екипа.
Седмокласниците разбраха, че от бъдещите разработчици зависи безопасността на водородните автомобили, предвид факта, че се касае за силно запалим газ, поради което резервоарите се изграждат от карбонови влакна, а в тях се вграждат сензори за удар. Учениците чуха и, че колите на водород имат всички предимства на електромобилите – ускоряват бързо, имат стабилност и удобство, безшумни са.
След срещата момичетата и момчетата имаха храна за размисъл – снижаване цената на добива на водород, усъвършенстване програмирането на управлението на автомобила, разхода – проблеми, които биха могли да бъдат предмет и на техните лични бъдещи кариери. Учениците откликнаха на темата с интерес и задаваха въпроси на гостите. Те получиха и покана да се включат в местния отбор по автомоделни спортове, както и да присъстват на състезанието в града ни на Цветница. Участието на децата в подобни дейности развива предприемаческия и състезателния им дух, усета им за екипност и вземане на бързи решения, а дейността се основава на научния подход: дефиниране на проблем, създаване на решения и построяване на прототип. Щастливи сме, че дванадесетокласникът Самуил Кулев, част от Екип Еразъм в гимназията, е и един от състезателите на националния отбор на България, класирал се на трето място на световното първенство в Москва през 2021 г.