Младшите посланици от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ Враца се включиха в ролева игра по актуален казус от Европейската гражданска инициатива. Старши посланик Ивалина Иванова направи теоретично въведение по темата. Европейската гражданска инициатива на Европейската комисия дава право на гражданите да участват в процеса на създаване на законите на ЕС. Този процес е доста дълъг и сложен и не е задължително да доведе до приемането на закон. Въпреки това има редица инициативи, предприети от активни граждани на ЕС.

Една такава инициатива послужи за база на ролевата игра. Тя се нарича ECI for VEGAN MEAL. Инициаторите искат да има налична веганска алтернатива във всички частни и обществени места в Европа, където се продават храни и напитки. В момента инициативата набира подписи.

Осемте младши посланици бяха разделени на две групи: четирима посланици (отбор А: Ема, Преси, Стефи и Сани) защитаваха логиката, етиката, достоверността и чувствата, които стоят зад инициативата. Други четирима посланици (отбор В: Цвети, Рали, Лили и Цвети) трябваше да търсят контрааргументи в ролята си на родител, политик, бизнесмен и потребител.

Занятието завърши с викторина.

Идеята за работилницата е взета от Тема 4 от обучителните материали „Пакет за учители“ на ЕГИ.

Дейността е част от „Мост към моята Европа“ по проект Жан Моне.