Екип Еразъм при ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – гр. Враца в състав: г-жа Калина Николова, г-жа Пепа Павлова и г-жа Ани Павлова разработиха и представиха научна работилница на тема „Физика на красотата – структурни цветове“. Водени от целите на проект „Пълен STR^5EAM напред“ по Програма Еразъм+ и вдъхновени от любопитството как работи светът, екипът представи своята работа пред ученици и учители от СУ „Козма Тричков“, ПГТР, СУ „ Никола Войводов“, ПЕГ „Йоан Екзарх“ и ППМГ „Акад. Иван Ценов“. Съорганизатор и домакин на събитието беше Дом на науката и техниката – гр. Враца.
Чрез интерактивни игри участниците бяха запознати с размерите на Вселената и как се наблюдават най-големите и най-малките частици в света около нас, какво е самосглобяване и защо е важно за съвременните нанотехнологии. Друг акцент на занятието, представен на участниците чрез интересни практически задачи, бяха заимстваните от природата структурни цветове, които използват физика на светлината в наномащаб. Изработването на книгоразделители със структурни бои показа на учениците идеята за бъдещото екологично изкуство. Особено внимание се отдели на приложението на нанотехнологиите в различни области: технология за борба с фалшифицирането, сложни сензори, антирефлекторни слънчеви панели, естествено изглеждащи електронни дисплеи, цветни принтери, текстилна промишленост, медицина и др. Г-жа Пепа Павлова сподели, че откритията на тазгодишните лауреати на Нобелова награда за химия са още една стъпка в разработването на структурните цветове; квантовите точки вече се използват широко, например в компютърни и телевизионни екрани, базирани на технологията QLED (квантов светодиод), в биохимията за проследяване на клетки и в медицината за идентифициране на туморна тъкан в тялото.
Екипът изказва своята благодарност на колегите и учениците от участвалите училища и на екипа на Дом на науката и техниката за съвместната ползотворна работа.
Европейската нощ на учените е най-мащабното европейско събитие в чест на науката, научните изследвания и иновациите. То показва многообразието на науката и нейното въздействие върху ежедневието на гражданите по забавен и вдъхновяващ начин. С организираната научна работилница в Нощта на учените екип Еразъм си поставя за цел да приближи учените и научните изследвания до младите хора и да насочи вниманието им към кариера в областта на науката.