Изпълнено с много емоции и настроение беше организираното туристическо пътуване по НП „България – образователни маршрути“, в което се включиха 48 ученици от ППМГ „Акад. Иван Ценов“. Заедно с тях бяха директорът на гимназията г-жа Татяна Василева и учителите Бистра Благоева, Цветана Иванова, Ивалина Иванова и Любина Карамелска. В продължение на пет дни, участниците се запознаха със забележителности в района на Пловдив, Хасково и Кърджали, като обогатиха своите познания в няколко направления:

  • история и археология;
  • география и икономика;
  • изкуства, архитектура и литература;
  • етнография, фолклор и занаяти.

Първият град, който учениците разгледаха, беше Пловдив. Разхождайки се по старите калдъръмени улички с красиви възрожденски къщи, днес превърнати в музеи, те усетиха духа на старинния град с богата история и култура. Посетиха и Античния театър, който е един от най-добре запазените антични театри в света и е адаптиран към съвременния културен живот на Пловдив. Част от обиколката беше и разходка по и „Главната“, по чието протежение е разположен Античният римски стадион. Програмата включваше и посещение на квартала на творческите индустрии “Капана“, който е създаден като средище на занаятчии.
В Хасково участниците разгледаха най-голямата статуя на Богородица в света – монумента“ Св.Богородица“, който е вписан в книгата „Световните рекорди на Гинес“, най-голямото българско знаме и камбанарията – съвременни забележителности, превърнали се в символи на града.
Изключителен интерес предизвикаха посещенията на два скални феномена – уникалните Каменни гъби до с. Бели пласт, както и Каменната сватба в с. Зимзелен.
В Кърджали учениците имаха възможност да се запознаят подробно с историята, традициите и обичаите, разглеждайки богатата колекция от артефакти на историческия музей. Програмата включваше още пешеходна разходка в центъра на града, посещение на известния със своята детска железница парк „Простор“, както и на емблематични паметници и места, като манастирски комплекс „Успение Богородично“, в който се съхраняват частиците от Кръста Господен, и средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“.
Изключително предизвикателство за всички беше петчасов преход до Дяволския мост, разположен на живописен пролом край Ардино.
В последния ден от пътуването беше организирано посещение на античен и средновековен Перперикон. Местен екскурзовод запозна участниците с най-интересните факти от времето на голямото мегалитно светилище от VI – V хилядолетие пр. Хр., през античността, с нейните паметници, и Средновековието с откритата крепост.
Неизменна част от петдневното пътуване беше и забавлението. Всички показаха какво са научили под формата на интересна викторина с награди. Заедно празнуваха и рожден ден. Така у всички останаха цветни спомени от едно петдневно приключение, носещо и знания, и приятни емоции.