mega888 mega888 online casino malaysia mega888 mega888 super 8 ways ultimate super 8 ways ultimate xe88 live22 joker123 pussy888 918kiss
Best Joomla Template by Web Design

Стилът в образованието!

Постижения

на областно, национално и международно ниво на олимпиади и състезания. Водещо място на областно и национално ниво на ДЗИ и НВО VII клас.

Мотивиране

на младите хора от висококвалифицирани и всеотдайни в работата си учители, прилагащи модерни и иновативни методи на преподаване в условията на съвременна материално - техническа база.

Гордост

за учители и родители, нашите ученици се изявяват и в работата си по много проекти и извънкласни дейности. Зрелостниците ни успешно се реализират във висши учебни заведения у нас и в чужбина.

Посланици на ЕП

Екип от ученици посети Европейския парламент в Брюксел

Отбор „Предприемачи“ ООД в състав: Симона Стойнева, Ралица Ибрахимова, Вяра Конецовска и Цветислава Димитрова, с ментор Ивалина Иванова от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца, посетиха Европейския парламент (EU Parliament) в Брюксел след спечелен конкурс „Моята предприемаческа идея за област Враца“ по идея на екипа на евродепутата Андрей Новаков. В конкурса участваха общо 8 екипа от ученици на възраст 16+ години от Област Враца, както и ученици, студенти, докторанти и млади учени от учебни заведения на територията на Област Русе. В деня на посещението на Европейския парламент, 10 Ноември 2022 г., младежите се срещнаха и с българските евродепутати Андрей Ковачев, Асим Адемов и Емил Радев. На своеобразната дискусия бяха засегнати актуални национални и глобални теми, като приемането на България в Шенген, зелената сделка, Западните Балкани, Истанбулската конвенция и други. Накрая Андрей Новаков представи екипа си, изказа своите благодарности за тяхната неуморна работа и посъветва учениците да вземат максимума от посещението си не само в парламента, но и в столицата на Белгия - Брюксел. Есен Алиева от отдел „Посещения и семинари“ на ЕП предварително запозна учениците с начина на функциониране на парламента в седалищата Брюксел (залата е в кафявата цветова гама) и в Страсбург (залата е в синята цветова гама) и с логиката, по която са разположени евродепутатите в пленарната зала. Учениците имаха уникалната възможност в рамките на 30 минути да присъстват в пленарната зала на извънредно пленарно заседание, водено от председателя Роберта Мецола и да проследят гласуването и на българските евродепутати. Последва посещение в Парламентариума (Parlamentarium) и Дома на Европейската история (House of the European History). Денят завърши с вечеря в ресторант Моцарт в стария град по покана на Андрей Новаков, който в търсене на свежи идеи за справяне със съвременните предизвикателства, избира да чуе гласа на младите хора по време на Европейската година на младежта.

Начело на предприемачески конкурс

Младшите посланици Симона, Ралица, Цветислава и Вяра, с техническата подкрепа на Калина и Никола и под менторството на Ивалина Иванова от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца, безапелационно заеха първото място в конкурса „Моята предприемаческа идея за област Враца“, обявен още в края на миналата учебна година от евродепутата Андрей Новаков. Те участваха с отбор Предприемачи ООД за създаването на предприемачески хъб за област Враца, с  план за стартирането и устойчивото му развитие. Впечатление направи креативността и оригиналността на представеното кратко видео. От шест ученически отбора, записали видеа, първите четири получиха като награда пътуване в Брюксел: ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца, СУ „Н. Войводов“, гр. Враца, СОУ „Кл. Охридски“, с. Зверино и Ученически общински съвет, гр. Враца. Журито се състоеше от Андрей Новаков, Мирослав Петров, Мая Милова и Първолета Николова. На специалната церемония в Младежки дом във Враца присъстваха и заместник-кмета на община Враца Александър Владимиров, кметът на община Мизия Валя Берчева, началникът на РУО-Враца Лорета Колева и старши експерт по чужд език и майчин език Росенка Кабатлийска. Благодарности на младите предприемачи и на дошлите за подкрепа възпитаници на гимназията.

Нулев Отпадък

На 5 Октомври 2022 г. младшите посланици Емил, Ирина, Христо и Вяра и ученици от 5, 6, 8 и 10 клас на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца преминаха през кратко обучение на тема Нулев Отпадък. То бе проведено от чаровната Блага Димитрова от Zero Waste България заради участието на младшите посланици в конкурс „ЗАЕДНО ЗА ЕДИН ПО-КРАСИВ СВЯТ“ на HENKEL. Съдействие за организацията на събитието оказа старши посланик Ивалина Иванова, с подкрепата на Калина Николова, учител по английски език. Учениците научиха какво е Еко топка за пране, восъчна кърпа за свежо съхранение и че съществува паста за зъби във форма на таблетки. Обучението беше част от наградата на гимназията, а обявяването на победителя на голямата награда – финансиране на проект за намаляване на пластмасата – се очаква до дни. Благодарим за практичните знания и прекрасните емоции, Блага.

Седмо място за посланиците от ППМГ

Седмо място завоюва Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца след края на шестото издание на програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2021/2022 г. На 9 и 10 юни 2022 г. Бюрото на Европейския парламент организира семинар в Дома на Европа, София за учителите (старши посланици) от училищата по Програмата. По време на семинара беше направено обобщение на постигнатото през учебната година, бяха обменени добри практики и набелязани препоръки за усъвършенстване на Програмата. Семинарът завърши с дискусия с евродепутатите Асим Адемов (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д), на която те акцентираха върху начините, по които Европейският парламент подкрепя образованието и младите хора. От името на математическата гимназия, въпрос зададе старши посланик Ивалина Иванова. След дискусията бяха отличени най-активните училища от всеки етап от Програмата и участниците в семинара получиха плакети и сертификати.
Накрая, евродепутатът Петър Витанов (С&Д) покани всички ученици, навършили 18 години, да се включат в конкурс за есе на тема „(Не)възможен ли е мирът по принцип? Ако зад войните стоят интереси, какво стои зад мира като общочовешка ценност?“ Есето с обем до 500 думи трябва да бъде изпратено на и-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., като срокът е до 30 юни 2022 г. Авторите на трите най-добри текста ще бъдат наградени с книги и посещение на Европейския парламент в Брюксел. Единственото условие за участие е участниците да са на възраст от 18 до 29 години. Избраните есета или откъси от тях ще бъдат публикувани на официалната страница на Петър Витанов: www.petarvitanov.eu.

„I love EU“

Мартин Керефейски от 12 д клас разказа на младшите посланици от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца за наученото и преживяното на форума „I love EU“ в Бургас, провел се от 5 до 9 май. Този форум беше организиран по програма Еразъм+ от Националния център за младежка информация и международна младежка мобилност и беше място за запознанство на 35 ученици и студенти от цяла България. В първата част от срещата, Мартин разказа за програмата по дни: началото е било за опознаване, за работа по групи, а на третия ден – симулация на обикновената законодателна процедура на Европейския парламент. Европейската комисия внася законодателно предложение. Един закон може да се приеме на първо или на второ четене чрез съвместна работа между Европейския парламент и Съвета на Европейския Съюз. На тристранни срещи се обсъждат промени по закона, за да се избегне свикването на помирителен комитет. Когато постигнат съгласие и законът е приет, той се изпраща за ратифициране и държавите членки на ЕС го приемат. Да подредят отделните стадии по приемането на едно законодателно предложение беше предизвикателството пред младшите посланици във втората част от срещата: те трябваше да работят по задачата в групи по двама. Опитайте и вие на https://learningapps.org/display?v=pu6abkiqk22 Накрая Мартин сподели полезни уеб страници, които да са отправна точка за бъдещи проекти. А бъдещето за Мартин е свързано с журналистиката и Европейската младежка конференция в Прага от 11 до 13 юли, където заедно с още двама младежи, ще представлява България.

Европейски час - май 2022 г.

Младшите посланици на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца се включиха в майския Европейски час на 30.05. Те обсъдиха с Петър Витанов политиките на Европейския съюз за опазване на околната среда . Бяха засегнати темите за справедливото разпределение на разходите по Зелената сделка, масовото навлизане на електромобилите към 2026 г. и личната съпричастност на всеки един от нас с разделното събиране на отпадъци. Въпросите, зададени от учениците от ППМГ бяха свързани с изграждане на рециклиращи системи в жилищните сгради, с цел повишаване количеството на рециклираните отпадъци и дискутираха въпроса за замърсяването от батериите на електромобилите. В часа присъстваха и ученици от 7а клас: Биляна, Радина, Георги, Никола и Теодор. След края на срещата Велиана представи на английски език своя архитектурен проект за жилищно строителство, включващ централизирано разделно събиране на отпадъци. Проектът й е сред победителите на конкурса "Бъдещето на Враца през моите очи". На срещата присъстваше Любина Карамелска, а събитието се проведе със съдействието на Ивалина Иванова и Калина Николова.

„Отново на училище“

Мария Панайотова от Европа Директно, Враца се върна „Отново на училище“ по покана на математическата гимназия, която стана домакин на беседа за европейските институции. В нея участваха младши посланици от двете училища по програмата за училища посланици във Враца - Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца, с ръководител старши посланик Ивалина Иванова и Профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх“, гр. Враца, ръководени от старши посланик Христомила Каменова. „Отново на училище“ и „Отново в университета“ е една инициатива на Представителството на Европейската Комисия в България с цел, темата за Европейския съюз да се направи по-разбираема за неговите млади граждани – учениците и студентите. Мария Панайотова разказа за ученическите си години и разчупи леда с няколко игри, в които накара младшите посланици да се подредят по азбучен ред, после по височина и накрая по номера на обувките. Разделени на три групи, младежите се впуснаха в ролева игра на евродепутати, които да направят законодателни предложения в три области: Тютюнопушенето в ЕС, ЕС и глобалното затопляне, и ЕС и демокрацията. А решенията, които бяха гласувани в импровизирания европарламент са закупуването на тютюневи изделия да е забранено за лица под 21 години, до 2040 година 100% от енергоизточниците да са възобновяеми и правото на гласуване да се упражнява задължително. На събитието присъстваха Татяна Василева, директор на математическата гимназия, Валентина Ангелова, представител на ООН за България и Любина Карамелска, учител по история и гражданско образование.

Контакти

ППМГ “Акад. Иван Ценов”
Враца 3000, бул. “Демокрация” №18
Канцелария - тел: 092/ 62-41-69

За предложения:

Обръщайте се към администратора на сайта - инж.Н.Ангелова на e-mail: pmg_vratsa@abv.bg

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни