mega888 mega888 online casino malaysia mega888 mega888 super 8 ways ultimate super 8 ways ultimate xe88 live22 joker123 pussy888 918kiss
Best Joomla Template by Web Design

Стилът в образованието!

Постижения

на областно, национално и международно ниво на олимпиади и състезания. Водещо място на областно и национално ниво на ДЗИ и НВО VII клас.

Мотивиране

на младите хора от висококвалифицирани и всеотдайни в работата си учители, прилагащи модерни и иновативни методи на преподаване в условията на съвременна материално - техническа база.

Гордост

за учители и родители, нашите ученици се изявяват и в работата си по много проекти и извънкласни дейности. Зрелостниците ни успешно се реализират във висши учебни заведения у нас и в чужбина.

“think.”

Заключителна мобилност по проект „Think“

 “Presentations of competences” – заключителна мобилност по проект „Think“  на Програмата Еразъм+

Ученици и учители от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, Враца взеха участие в международна среща, която се проведе от 30.04 до 04.05.2022 г. в гр. Аленкер, Португалия. Домакините от  ADRUPAMENTO DE ESCOLAS DAMIAO DE GOES посрещнаха екипите от Словакия, Латвия, България, Италия и Испания, които в продължение на пет дни участваха в изпълнение на заложените в програмата дейности, чиято цел беше да затвърдят и обобщят усвоените компетентности и меки умения по време на тригодишното реализиране на проекта ‘’Think”.
Българският екип от учители и ученици взе активно участие в уъркшоп на тема „Комуникация и успешно презентиране пред публика“, чийто водещ г-н Симао Биернат по забавен и артистичен начин представи различните начини на комуникация – вербална и невербелна,  и акцентира върху това, колко важна е съвкупността от всички компоненти за успешното представяне. Лекторът даде много практични примери и съвети въз основа на собствения си опит, а нашите ученици адекватно се включиха в последвалата дискусия с въпроси и коментари по темата.
Участниците в проекта продължиха работата си върху реализирането на екипни задачи чрез вербална и невербална комуникация. Интересно беше състезанието между два отбора, които трябваше да подредят квадрати от цветна хартия като разменят елементи според определени правила, но без да говорят. Идеята на задачата беше да убеди учениците във важността на сътрудничеството, взаимната помощ и допринасяне за постигане на крайната цел - да се научат да дават преди да им бъде дадено, да споделят, да бъдат щедри и сътрудничещи – качества важни и необходими за бъдещия им личен и професионален живот.
Участниците в мобилността  бяха приети в историческата зала на кметството на Община Аленкер от г-н Фернандо де Соуса, заместник -кмет, отговарящ за образователните политики на града. Господин Соуса представи града и важни исторически личности на Португалия, родени в Аленкер, сред които и Дамиао де Гоеш – велик хуманист и мислител, последовател на Еразъм Ротердамси. Заместник –кметът изрази убеждението си, че Програмата Еразъм+ има огромно значение за образованието и развитието на младите хора, а след официалната част в неформален разговор той сподели свои лични  впечатления и преживявания от участието си в международни проекти.
Домакините запознаха своите партньори с училището, града и характерните особености на държавата си – химн, национален флаг, език, обичаи, национална кухня, музика и танци. Посетихме и часове по математика, информатика и история. Гостите се включиха в работата по математика на своите португалски връстници и българските ученици впечатлиха всички с бързината и уменията си в решаването на задачи по математика. В часовете по информатика и история учениците обмениха информация за училищата си, образователните системи , учебният материал по съответните предмети, степените на образование и изпитите, които им предстоят.
В последния ден от мобилността всички екипи обобщиха наученото чрез презентации, даващи информация за реализираните теми по време на срещите, осъществени във всяка държава. Те демонстрираха придобитите техники на презентиране, усвоените тънкости на комуникация и в заключение заявиха, че настоящият проект ги мотивира за по-нататъшна работа и усъвършенстване на техните умения и компетентности.

Мобилност по проект Think в Латвия

„Presentation Skills“ – учебна мобилност по проект  “Think” на програмата Еразъм +

Екип от ученици и учители от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ взе участие в петата международна мобилност по проект “ Think”, която се проведе от 26 до 30 март 2022 г. в гр. Даугавпилс, Латвия. Учебните дейности отново бяха осъществени на принципа на екипната работа, сътрудничеството, творческа инициатива  и позитивна комуникация. Заедно със свои връстници от Словакия, Испания, Португалия, Италия и от латвийското училище Daugavpils 3 Vidusskola , петимата ученици от ППМГ взеха участие в дейности, свързани с презентационните умения. Общата идея за този вид умения, както и конкретни примери и полезни съвети за атрактивно презентирене бяха представени от г-н Айгарс Асмис, представител на Техническия университет в Рига. Лекторът акцентира върху трите основни компонента на успешната презентация  –  достоверност на информацията, логика на структурата и емоция на представянето,  като обърна и специално внимание на невербалната комуникация ( езикът на тялото и тембърът на гласа) при презентиране. Задачата за учениците беше да направят презентация, с която да представят своята група, като използват наученото от лекцията. Всеки член на международните екипи трябваше да говори, като се опита да бъде креативен и уникален при представянето на общия продукт.
Презентационните умения бяха основен компонент на подготвеният и  представеният от екипите фестивал на красотата и модата „Вдъхновени от пролетта“. Ученици представиха своите асоциации за пролетта с надеждата, новото начало, слънцето, цветята и красотата на възраждащата се природа чрез изработени от цветна хартия костюми. Всеки един участник имаше конкретна роля в екипа си (режисьор, модел, говорител, дизайнер), защото екипната работа, комуникационните умения, креативността и презентационните умения бяха водещите принципи при изпълнението и на тази задача.
Учениците създадоха и рекламни видеа на проекта, чрез които представиха своята дейност по време на мобилността в Латвия. Предварително се обсъдиха принципите, които гарантират създаването на добър продукт – да бъде информативен, убедителен, достоверен и атрактивен. Видеата бяха представени на заключителната вечер и всеки екип отново показа научените умения  да описват, обясняват и показват нагледно чрез подходящ дизайн своите преживявания, впечатления и придобити знания.
Проектните дейности по време на мобилността в Латвия бяха отлично балансирани – програмата включваше академични, творчески и спортни дейности. Международните екипи премериха сили не само в областта на презентационните умения, но и в сферата на спорта. Незабравимо преживяване за всички ще остане участието в спортните игри в Олимпийският център в Даугавпилс, както и играта на боулинг като средство за сплотяване и обединяване на ученици и учители. Съпътстващата културна програма включваше запознаване с традиционните латвийски занаяти и фолклор, посещение на Музея на хляба в Аглона и Музея на илюзиите в Рига.
Ръководителите на българската група, г-жа Ани Павлова и г-жа Пепа Павлова взеха участие в интерактивен урок на латвийската си колежка г-жа Дайга Саркане. Заедно с латвийските ученици те изработиха постер, чрез който представиха основни характеристики на държавите си в  географско, историческо и културно отношение.
Междукултурните уроци и общуването по време на съвместнте занимания донесе удовлетворение и беше полезно както за учениците, така и за учителите, к оето е поредното доказателство за ползата и значимостта на образователния обмен по програма Еразъм +.

“Group Projects” – краткосрочен обмен на групи ученици по проект Thinkна програмата „Еразъм +“

Учебната мобилност по проект Think се състоя от 25.02 до 02.03.2022 г. в град Нове Замки, Словакия. Участие взеха екипи от България, Латвия, Италия, Испания, Португалия и Словакия. Официалната програма за откриването на мобилността започна с автентична фолклорна песен в изпълнение на ученичка от училищетодомакин Pazmani Peter Gimnazium, след което заместник-кметът на Нове Замки г-н Норберт Кадек приветства гостите на събитието и поднесе подаръци на всички участници. Всеки партньорски екип представи училището, града и държавата си, а опознаването продължи чрез занимателни дейности, ръководени от колегите от Словакия.

Обучителните дейности за учениците се осъществиха в международни екипи и тяхната цел беше да се анализира необходимостта от участие в проекти, да се запознаят учениците с целите, управлението на задачите, планирането и фазите, както и с възможностите за финансиране на проекти. Семинарите бяха осъществени със съдействието на местния клон на „Европа директно“. Чрез презентация, беседа и дейности със състезателен характер учениците бяха информирани за събитието European Year of Youth, подредиха пъзел със знамената на страните членки на ЕС и подготвиха европейски паспорт на държавите партньори по проекта Think, основното послание в който беше сътрудничество за мир и взаимните усилия за предотвратяване на конфликти.

Програмата включваше и работни ателиета по изобразително изкуство и занаяти. Учениците рисуваха върху камъчета, декорираха великденски яйца и традиционни словашки меденки, изработиха бижута от мъниста. Съвместната артистична дейност допринесе за развитие на социалните умения на участниците, работата им в екип и активна комуникация на английски език. Те упражниха своите ИКТ умения чрез поставена задача за изработване на колаж с изображения на забележителности от града домакин.

Учителите осъществиха отчетни и планиращи работни срещи, на които се запознаха с особеностите на платформата Mobility Tool, изискванията за изготвянето на финалния отчет и с ръководство за успешно представяне и разпространение на резултатите на проекта.

„Критично мислене и медийна грамотност“ - учебна мобилност в Испания по проект “Think” на програмата Еразъм +

Екип от ученици и учители от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ взе участие в третата международна мобилност по проект “ Think”, която се проведе от 27 до 30 ноември  2021 г. в гр. Гранада, Испания. Учебните дейности отново бяха осъществени на принципа на екипната работа, сътрудничеството, творческа инициатива  и позитивна комуникация. Заедно със свои връстници от Словакия, Латвия, Португалия, Италия и от испанското училище „Colegio Santo Tomas de Villanueva“,  учениците от ППМГ взеха участие в дейности, свързани със стилове на учене, критично мислене и медийна грамотнжст. 
Учениците обсъдиха своите стилове на учене, обмениха идеи за организиране на своите мисли, текстове и учебни материали. По време на семинари, проведени от испанските учители, учениците се запознаха с допълнителни техники за организиране на информацията като мисловни карти, диаграми, водене на бележки и дигитални инструменти, подходящи за онлайн обучение. Те осъзнаха, че всички са различни по отношение на стиловете си на учене поради различията на типа памет – аналитична, зрителна, пространствена и др., но за да придобият необходимия академичен резултат е необходимо да приложат адекватни и ефективни стратегии на учене. По време на общата работа бяха обхванати няколко предмета като музика, наука, хуманитарни науки, история и т.н. Учениците обсъдиха понятието критично мислене, осмислиха колко важно е да бъдеш критично мислещ човек при възприеманито на информация и решаването на проблеми и казуси. Акцентиран беше факта, че трябва да поставяме под въпрос всичко, което четем, а не да възприемаме информацията като безспорна истина, независимо от къде идва тя. Разгледан беше и процеса как да подобрим нашето критично мислене, как да анализираме медийните източници и какво озночава медийна грамотност. 
Учениците развиха своите социални умения по време на работата си в семинарите. Те развиха и ИКТ умения при изпълнение на поставените задачи, защото приемащото училище използва таблети за преподаване. Те активно използваха английски и испански език при  междукултурното общуване по време на съвместните занимания, което беше полезно и удовлетворяващо - поредното доказателство за ползата и значимостта на образователния обмен по програма Еразъм +.

Мобилност по проект „Think“

Демокрация и  активно гражданство – мобилност по проект „Think“  на Програмата Еразъм+ в България

ППМГ „Акад. Иван Ценов“ беше домакин на мобилност по международен проект  Еразъм+  „Think“, №2019-1-SK01-KA229-060786_5. Учебната визита се състоя от 30.10.2021 до 03.11.2021 г. и в нея взеха участие учители и ученици от партньорски училища от Словакия, Латвия, Италия и Португалия. Участниците в мобилността бяха изключително щастливи от възобновената присъствена дейност по проекта, въпреки, че през двугодишния период след последната осъществена мобилност в Италия, те обменяха информация и работиха по съвместни задачи в платформата eTwinning. 
Тематичното съдържание на проведените дейности беше съобразено с целите на проекта, а именно учениците да се запознаят с ценностите на демокрацията и как функционира едно демократично общество, ролята ни на активни граждани и отговорността ни да допринасяме за устойчивост на демократичните принципи и демократично управление чрез участието в избори от всякакъв вид – както на национално, така и на европейско ниво. Акценти в програмата бяха интерактивните занятия, които включваха образователни игри на тема „Европейските ценности“ и  „ЕС в нашето ежедневие“ – игра с конкретни примери за законодателството на ЕС и по какъв начин то е различно от националните, регионалните или местните власти. Учениците работиха в международни екипи и активно използваха в работата си съвременните технологии – компютри и интерактивни дисплеи за реализиране на своите продукти. Забавната онлайн игра „12 закона на ЕС, които променят ежедневието ни като граждани на Европейския съюз“ даде знания на учениците по атрактивен начин, а изработването на  плакати „Вашият глас има значение!“  с приложението PosterMyWall разви техните творчески и дигитални умения. 
Интересно за всички беше и  художественото ателие на тема “Бъди добър гражданин”, в което се използва ефективния инструмент за обучение, наречен Lapbook, включващ практически образователни дейности - рисунки, текст, снимки и всяка друга информация, която отговаря на темата. Докато учениците търсеха информация, те научаваха за активното гражданство и  в края на семинара изработиха прекрасни крайни продукти – забавни и интерактивни книжки. Работата завърши с написване на  послания, започващи с думите  „Аз съм добър гражданин, защото…”, които учениците използваха за създаването на плодно ябълково дърво, олицетворяващо техния индивидуален принос  като добри граждани на обществото. 
Паралелно с художествената работилница се проведе и друг уъркшоп на тема „Soft skills“, който беше естествено продължение на въпроса какво ни прави добри граждани. Госпожа Калина Николова запозна учениците с меките умения и как те ни помагат да се впишем в съвременното общество и да бъдем добри граждани, след което провокира аудиторията да допринесе за създаването на Padlet със своите коментари по дискутираните теми за емоционалната интелигентност, емпатията, разрешаване на конфликти, комуникация, екипност, гъвкавост и др.
Проведената мобилност по проект „Think“ беше възможност за учене, развиване на таланти и умения, общуване и създаване на приятелства. Партньорите ни бяха очаровани от природните, културните и историческите забележителности във Враца и София. Показателни за това са думите на един от учителите след приключването на срещата: „Физически съм си у дома, но сърцето ми е все още в България.“

#Erasmus Days #think.

ППМГ „Акад. Иван Ценов“ се включи в международата инициатива „Дни на Еразъм+“, чиято цел е да отбележи огромното положително въздействие на Програмата Еразъм+, едновременно във всички държави по света. Събитието в ППМГ е част от планираните дейности по проект „think.“. Координаторът на проекта г-жа Ани Павлова съвместно с учениците Мария Вълова, Денис Владимирова и Стефани Велчева се включиха в онлайн среща с партньорите от Словакия, Италия, Испания и Латвия. Целта на срещата беше да се отпразнува събитието и всеки да сподели своето мнение за положителното въздействие на работата по проекти и ползите от учебните мобилности, които въвеждат учениците в една различна образователна среда. Учениците и учителите изразиха удовлетворението си от съвместната си работа, която повишава тяхната културна осведоменост, предоставя им възможност за нови преживявания и придобиването на ценни житейски умения.

Учебна визита в Италия по проект „think.“, програма Еразъм+

Ученици и учители от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ посетиха Италия и участваха в обучителни дейности и работни срещи, които се проведоха в Liceo Margherita Hack, град Морлупо. Това е първата мобилност по проект „think“, чиято програма беше съобразена с темата за себепознанието и развитието на компетенции, водещи до личностно развитие и усъвършенстване.
Участниците от Словакия, България, Латвия, Испания, Португалия и Италия работиха в международни групи и изпълниха проектните задачи, като публикуваха продуктите в платформата eTwinning. Учениците съставиха списък със съвети за справяне с най-често срещаните проблеми, с които тийнейджърите се сблъскват. Позитивните послания бяха обобщени и написани на пощенски картички, които бяха изпратени до всяко училище-партньор по проекта, където ще бъдат изложени в кът, посветен на програмата Еразъм+. Освен креативност и изобретателност, всеки участник демонстрира и умение за работа с компютърни приложения. Групите изработиха Wordle, където написаха трите си най-силни черти на характера. Запазеното изображение беше качено в страницата Your Greatest Strengths в Twinspace. Всяка група изработи и мисловна карта, чрез която направи оценка на наученото и преживяното през всеки ден от мобилността. Имаше и награди за българските ученици, които бяха победители в играта Historical Figure Hunt, посветена на известни италиански мислители, философи, писатели и художници.
В края на програмата г-жа Ани Павлова и г-жа Веселка Вълова, с помощта на учениците Мария Вълова, Денис Владимирова, Стефани Велчева, Никола Узунов и Георги Господинов подредиха и представиха типични български храни на международната вечер, която завърши с връчването на сертификати, много музика и добро настроение.

Контакти

ППМГ “Акад. Иван Ценов”
Враца 3000, бул. “Демокрация” №18
Канцелария - тел: 092/ 62-41-69

За предложения:

Обръщайте се към администратора на сайта - инж.Н.Ангелова на e-mail: pmg_vratsa@abv.bg

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни