mega888 mega888 online casino malaysia mega888 mega888 super 8 ways ultimate super 8 ways ultimate xe88 live22 joker123 pussy888 918kiss
Best Joomla Template by Web Design

Стилът в образованието!

Постижения

на областно, национално и международно ниво на олимпиади и състезания. Водещо място на областно и национално ниво на ДЗИ и НВО VII клас.

Мотивиране

на младите хора от висококвалифицирани и всеотдайни в работата си учители, прилагащи модерни и иновативни методи на преподаване в условията на съвременна материално - техническа база.

Гордост

за учители и родители, нашите ученици се изявяват и в работата си по много проекти и извънкласни дейности. Зрелостниците ни успешно се реализират във висши учебни заведения у нас и в чужбина.

„Act it! Film it! Share it!”

Заключителна мобилност на проект Еразъм+ „Изиграй! Заснеми! Сподели!”

Мобилността се проведе с домакинството на ОУ „Гоце Делчев”, гр. Кавадарци, Република Северна Македония. В продължение на пет дни ученици и учители от България, Дания, Португалия, Северна Македония и с онлайн участието на полския екип участваха в артистични ателиета за прилагане на театрални техники и онлайн ресурси и развиване артистичните умения на децата и младежите. 
Участниците направиха интерпретация на откъс от популярен игрален филм, а върху основата му изработиха комикси. Последваха театрални импровизации по зададена ситуация. За целта учениците изработиха кукли от чорап, кукли-ръкавички, както и изрязаха свои картонени герои за работа с традиционната за Северна Македония техника Театър на сенките, която пази традицията от Османската империя и далечен Китай. С куклите си участниците направиха кратки пиески на истинска театрална сцена в Дома на културата в Кавадарци. Освен това те създадоха и свой обобщаващ каталог с онлайн приложения, които са използвали през трите години на проекта, и които да им послужат за изработка на бъдещи продукти. Всички с удоволствие уважиха македонската православна традиция за боядисване на великденски яйца, като според темата на нашия проект, трябваше да нарисуват емоции върху боядисаните яйца. Културната програма на проекта включи посещение в Националната опера в Скопие, въз основа на което учениците отговаряха на въпроси за историята на театъра в Северна Македония и качиха отговорите си в специална платформа. Разходката до Охридското езеро пък ги провокира да заснемат артистични снимки и да участват в онлайн конкурс. Мобилността завърши с представяне на крайните продукти, създадени съвместно от петте партньорски екипа и обобщаващи дейността ни от 2019 г. до сега. Най-големи емоции предизвика съвместното видео, в което екипите играят сцени от пиесата „Красавицата е звяр” на своите национални езици, а публиката следи диалога със субтитри на английски език. 
„Изключително сме щастливи, че нашият проект беше платформа за съвместна работа между училища от пет европейски държави! Много силен момент по време на заключителната смесена мобилност беше, че полският екип се включи много активно онлайн, като заедно с полските деца работеха и украински деца, които се обучават в новосформиран клас в партньорското училище. Проектът ни още веднъж доказа, че театърът и киното могат да обединяват и създават приятелства, които са предпоставка за разбирателство и мир. Щастлива съм и от факта, че нашите ученици изразяват желание да се включат в бъдещи нови проекти по Програма Еразъм+, което ми дава стимул за разработване на нови теми.”, сподели г-жа Калина Николова, координатор на проекта.

Мобилност в Португалия

Ученици и учители от ППМГ „Академик Иван Ценов“ посетиха Португалия

Ученици и учители от врачанската природо-математическа гимназия посетиха Португалия в рамките на мобилност  по проект „Изиграй! Заснеми! Сподели!”, съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейския съюз. Заедно със свои връстници от Полша, Дания, Северна Македония и от португаллското училище домакин Escola Profissional do Minho, петимата ученици от ППМГ взеха участие в дейности, свързани с аудио-визуалните изкуства: драма, кино, радиотеатър. Акцентът на работата беше поставен върху детайлите, които превръщат един театрален проект в завършен продукт. Участниците в проекта продължиха работата си върху съвместно реализираната от учениците пиеса „Красавицата е звяр“ по мотиви от творчеството на Д. М. Ларсон. Към вече готовите и заснети фрагменти от пиесата бяха добавени трейлъри и постери, подготвени от отделните екипи, за да може крайният продукт да се доближи максимално до визията и усещането за професионално създаден холивудски филм.
Мобилността в Португалия беше съпътствана от богата културна програма, включваща запознаване с културните забележителности на градовете Брага, Виана до Кастелу и  Порто: музеи, катедрали, кораб болница. Специфичен и запомнящ се акцент в културната програма беше посещението в над 150-годишния театър в Брага, който е умалено, но също толкова блестящо копие на Миланската скала. Участниците в проекта получиха възможност да разгледат не само театралния салон, но също така сцената, работните помещения, напълно функционалната и действаща и днес бална зала и да се запознаят с детайли от работата на хората, занимаващи се професионално с театър.
Ръководителите на българската група Калина Николова и Ивайло Георгиев изразиха удовлетворението си от активността на своите ученици и гостоприемството на португалските организатори на мобилността. От своя страна учениците от врачанската природо-математическа гимназия с удоволствие възприеха междукултурните уроци от съвместните си занимания и общуването със свои връстници от страната-домакин, Северна Македония, Португалия и Дания.
Дейностите по проект „Изиграй! Заснеми! Сподели!” на програмата Еразъм +, чийто основен организатор е ППМГ “Академик Иван Ценов“ продължават с мобилност в Северна Македония следващата седмица.

„Красавицата е звяр” – постановка на екип Еразъм+„Изиграй! Заснеми! Сподели!”

Екипът на проект „Изиграй! Заснеми! Сподели!” постави пиеса с поука. Текстът разказва за разглезена егоистична принцеса, интересуваща се единствено от собствения си комфорт и външен вид. Публика от ученици от седми клас станаха свидетели как в хода на пиесата тя преминава множество изпитания и получава урок, след който се превръща в мила и грижовна млада дама. 
Пиесата е разделена на пет части, като всеки екип от петте партьорски училища поставя отделна част на своя роден език, а полският екип има задачата да обедини всички заснети видеа и да добави субтитри на английски език. Крайното видео ще се представи по време на заключителната мобилност в Северна Македония в края на април. 
Българският екип работи под режистурата на г-жа Ивайло Георгиев, за декорите отговаряше г-жа Галина Романова, а г-жа Калина Николова осъществи координацията на събитието. Актьорите, участвали в постановката, записаха по още една точка в своя актив, с което си подсигуриха участие в конкурса за заключителната мобилност в македонското училище. 
След постановката „Три сестри”, „Красавицата е звяр” е второто представление, което екипът поставя и с което ученици от ППМГ „Акад. Иван Ценов” имат възможност да покажат талантите си извън сферата на точните науки. Снимачен екип от ученици засне актьорската игра с кукли, а Милена Вълкова, която публиката видя в ролята на принцеса Онър, показва пиесата в снимки:

ППМГ „Акад. Иван Ценов” представена на международна мобилност в Полша

Ученици и учители от гимназията участваха в третата мобилност по Проект „Изиграй! Заснеми! Сподели!”, съфинансиран от програма Еразъм+ и действащ от 2019г. По време на мобилността в гр. Бидгошч, Полша те работиха по поставяне на съвместна пиеса, „Коледна песен” по Дикенс, за която учениците си разпределиха и разучиха ролите на място. Екип по публична реч разработи целия сценарий на представлението, а снимачен екип интервюира участниците и засне пиесата. Програмата беше съпътствана и от посещение на музеи, които развиват креативността и емпатията: като музей, в който се влиза при пълна тъмнина, за да се поставим на мястото на незрящите хора, музеи с интерактивни дейности – музей на традиционните меденки и музей на сапуна, където учениците изработиха свои медени сладки и свои сапуни с украса. Друг акцент в програмата беше занятието с професионален треньор по актьорско майсторство, който предразположи всички към импровизации в актьорската игра и работата с изразни средства и глас. 
Ръководителите на българската група, г-жа Калина Николова и г-жа Галина Романова, изразиха удовлетворението си от активността на своите ученици, които от своя страна с удоволствие възприеха междукултурните уроци от престоя си в Полша и общуването със свои връстници от страната-домакин, Северна Македония, Португалия и Дания.

 Научете повече тук!

Мобилност по проект Еразъм „Изиграй! Заснеми! Сподели!”

Театралното изкуство създава приятелства - мобилност по проект Еразъм „Изиграй! Заснеми! Сподели!” в Дания

Skolen pa Grundtvigsvej, Копенхаген беше домакин на мобилност по проект Еразъм+ „Изиграй! Заснеми! Сподели!”. Заедно с ученици и учители от партньорски училища от Полша и Португалия в делагацията участваха и ученици и учители от ППМГ „Акад. Иван Ценов”. Срещата се състоя точно две години след първата мобилност, в която домакин беше нашето училище. През периода между двете срещи учениците работиха на национално ниво и обменяха своите продукти чрез съвместно им работно пространство в платформата eTwinning. Провелата се в датската столица мобилност имаше за цел провеждане на обучителни дейности за ученици и осъществяване на отчетни и планиращи работни срещи за учителите. Фокус на програмата беше работното ателие по История на световния театър, на което полските ученици споделиха проучването си за Комедия дел’арте, португалските представиха кратко представление в духа на британския комедиен уличен театър от Викторианската епоха, българските ученици разказаха за виетнамския куклен театър върху вода, индонезийския театър на маските и турския театър на сенките. Кулминация в програмата беше лекцията за японски театър Но, изнесена от преподавател в Университета по изкуства в Копенхаген и съпътствана от типична японска атмосфера. В следващите дни учениците включиха въображението и артистичните си умения в изработка на театрални костюми, които представиха на модно дефиле пред домакините си от датското училище. Заключителната част от програмата беше обучение за изработване на трейлъри за видео продукция и дискусия за елементите, които те трябва да съдържат, за да са достатъчно въздействащи за публиката. 
„Посещението в Училище Skolen pa Grundtvigsvej беше възможност за нашите ученици да се запознаят с датската образователна система, датската история и култура и да създадат приятелства, сближавайки се чрез театралното и филмово изкуство.”, сподели г-жа Калина Николова, координатор на проекта. 
Мобилността е финансирана по проект 2019-1-BG01-KA229-062269, Програма Еразъм+ на Европейската комисия, по който ППМГ „Акад. Иван Ценов” е бенефициент и главен координатор. 
 

Символизъм и фолклор в представление по проект Еразъм+

Представление по проект Еразъм+ „Изиграй! Заснеми! Сподели!”

Преплитане на символизъм с елементи на български фолклор пресъздаде в представлението си „Три сестри” екипът на проект Еразъм+ „Изиграй! Заснеми! Сподели!”. 
Учениците, членове на екипа, направиха компилация на стихове от български поети, представители на литературното течение от началото на XXв, а след това под режисурата на г-н Ивайло Георгиев, показаха своя интерпретация пред публика. Младите актриси, ученичките  Гергана Детелинова, Лилия Иванова, Мария Тошева, Стефания Тошева и Деница Мариянова, пресъздадоха усещането на творбата на сцената, а за внушението се погрижиха отговорните за костюмите и грима Светла Еленкова, Яна Райкова, Никол Николова и Доника Кирова. Зад камерата и като монтажист приложи своите умения Самуил Кулев. След представлението г-н Георгиев обясни похватите и символиката, които авторите са използвали, а г-жа Калина Николова, координатор на проекта, се обърна към учениците в публиката с покана да участват в предстоящите дейности: поставянето на пиеса и конкурс за създаване на кратки видеа с послания, които ще бъдат обявени в началото на следващата учебна година.  
Учебната 2021-22г. ще бъде трета и заключителна за дейностите на проекта, който насърчава досега на младежите от ППМГ „Акад. Иван Ценов” с театралното и кино изкуството.

Национална конференция по Проект Еразъм + „Изиграй! Заснеми! Сподели!”

IX национална онлайн конференция „Насърчаване на четенето 2020” на тема „Споделеното четене” организира Център за развитие на човешките ресурси в ролята си на Национална агенция по Програма Еразъм+ и Национално звено за координация по дейност eTwinning. Събитието се реализира в периода 28-31 юли 2020, като всеки от дните включваше сесия от модули за споделяне на добри педагогически практики, насърчаващи четенето.

В програмата със свое представяне на тема „Театър и книги” участва координаторът на проект Еразъм + „Изиграй! Заснеми! Сподели!” в ППМГ „Акад. Иван Ценов”  и eTwinningпосланик, г-жа Калина Николова. В него тя сподели шест дейности от първата година на проекта, в които е включено четене с цел проучване по зададена тема, както и шест различни начини за споделяне на наученото. Темите бяха: Маски, История на националния театър, Театърът по света, Музика в пиесите на Шекспир и др.  Пред учители, директори и библиотекари от цялата страна г-жа Николова разказа за организираните за учениците работни ателиета по рисуване на маски и анимационни герои, изработката на кукли, проучвателската дейност за изследване разновидностите на театъра по света (Комедия дел’Арте, театър на сенките, виетнамски театър върху вода, индонезийски театър с маски, японски театър Но, френски бароков театър). На форума участниците изразиха висока оценка за осъществените дейности и ентусиазма на участващия екип от учители и ученици.

Контакти

ППМГ “Акад. Иван Ценов”
Враца 3000, бул. “Демокрация” №18
Канцелария - тел: 092/ 62-41-69

За предложения:

Обръщайте се към администратора на сайта - инж.Н.Ангелова на e-mail: pmg_vratsa@abv.bg

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни