mega888 mega888 online casino malaysia mega888 mega888 super 8 ways ultimate super 8 ways ultimate xe88 live22 joker123 pussy888 918kiss
Best Joomla Template by Web Design

Стилът в образованието!

Постижения

на областно, национално и международно ниво на олимпиади и състезания. Водещо място на областно и национално ниво на ДЗИ и НВО VII клас.

Мотивиране

на младите хора от висококвалифицирани и всеотдайни в работата си учители, прилагащи модерни и иновативни методи на преподаване в условията на съвременна материално - техническа база.

Гордост

за учители и родители, нашите ученици се изявяват и в работата си по много проекти и извънкласни дейности. Зрелостниците ни успешно се реализират във висши учебни заведения у нас и в чужбина.

Еразъм+ 2021 - 2027 г.

Отбелязване на Деня на Европа и Деня на eTwinning

За отбелязване на празника г-жа Калина Николова, учител по английски език, eTwinning посланик и координатор на проекти Еразъм организира за своите ученици от седми и девети клас своеобразна разходка из Европейския съюз. С онлайн познавателна игра „Стая за бягство“ (Еscape Room) тя насочи възпитаниците си към националната идентичност и отличителни забележителности на държавите-членки на съюза. В европейската година на уменията преподавателката акцентира върху умението за междукултурен диалог като еднакво значимо наред с дигиталните и екологичните умения и конкурентноспособността. В тази връзка пред учениците си тя изтъкна ролята на Програма Еразъм и платформата eTwinning, които подкрепят личностното и професионалното развитие на учащите, персонала и институциите в областта на образованието. В празничния ден екипът на Клуб Еразъм към училището представи в изложба и проекти на логотипи, разработени от ученици на гимназията. 
Учениците затвърдиха знанията си, че Денят на Европа се чества на 9 май по повод обявения от френския външен министър Робер Шуман през 1950 г. план за по-задълбочено сътрудничество на европейски държави към обединяване на тяхната икономика с цел запазване на мира. Дейност eTwinning пък стартира през 2005 г. в резултат на препоръка от Европейската комисия да бъде създаден инструмент, който да насърчи комуникацията по електронен път между училищата в Европа, като използват специално създаденa за това онлайн платформа. По настоящем в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ се осъществяват проекти както по Програма Еразъм, така и по дейност eTwinning. 

Първа онлайн среща на проект Еразъм „Светлинно замърсяване“

В навечерието на 9 май, Ден на eTwinning – платформата за международно сътрудничество между образователни институции от Европа и съседни страни - представители на Клуб Еразъм към ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и гости от VIа клас участваха в онлайн среща с партньорските екипи от Френска Гвиана, Португалия и Белгия. Срещата се организира от българския екип в качеството му на координатор на проекта. Учениците Деница Марианова, Лилия Иванова и Виктор Христов влязоха в ролята на водещи като представиха нашия екип и говориха по темата на проекта: влиянието на светлинното замърсяване върху здравето на човека, екосистемите и наблюдението на небесните тела, както и видовете и източници светлинно замърсяване. 
Срещата завърши с работна среща на екипа от учители – г-жа Калина Николова, г-жа Пепа Павлова и г-жа Ани Павлова и техните чуждестранни колеги коментираха предстоящите дейности и тематични уроци със STEM насоченост. 
 Екипът от 45 ученици, членове на Клуб Еразъм в нашето училище вече завърши няколко от първите поставени им задачи като изработаване на вдъхновяващи кратки видеа за именити учени и анимирани картички по повод Деня на Земята със снимки на планетата, заснети от космоса. Паралелно с осъществяването на международния проект, съфинансиран от Програма Еразъм на Европейската комисия, за поредна година сме координатори и на eTwinning проект, по същата тема, чрез който учениците ще имат достъп до безопасна онлайн среда за общуване и екипна работа.

Млади еколози на образователни визити

Екип „Вода“ на Клуб Еко шампиони към ППМГ „Акад. Иван Ценов“ посети акредитирана лаборатория за изследване на отпадни води и Отдел Екология и здраве на Завод MD Elektronik. Целта на двете визити беше седмокласниците от екипа и техният ръководител, г-жа Калина Николова, да се запознаят с показателите и методиките, по които се изследва пречистената отпадна вода, както и на място да проследят процеса на управление на отпадъците в едно от предприятията в града ни. 
Младите еколози наблюдаваха етапите на пречистване на водата и пътя, който тя преминава до заустването и в реките. Лаборантите обясниха защо е нужно да се пречиства употребяваната вода и как биологичните утайки от нея биха могли да се използват за наторяване на селскостопански насаждения. При посещението си в завода пък учениците разбраха за видовете технологични отпадъци, отделяни при производствения процес, и тяхното третиране. Екологът на компанията представи и екологичните инициативи, които се организират на и извън територията на завода, а учениците заявиха желанието си за бъдещо сътрудничество.  
Резултатите от двете учебни посещения ще бъдат представени на Фестивала на науката, който предстои да се проведе в училище в края на учебната година.

Заслужени подаръци преди Коледа

Центърът за развитие на човешките ресурси, администриращ Програма Еразъм у нас, обяви печелившите участници от конкурса за най-добро представяне в национална инициатива за отбелязване на 9 май, като „Ден на Европа“ и „Европейска година на младежта“ 2022 г. Инициативата е организирана в рамките на съпътстващи дейности eTwinning за България, Европас – България, Еврогайдънс – България, Евродеск – България и Национален екип по ПОО – България в периода 05.05.2022 г. – 17.05.2022 г.
Сред включилите се в конкурса 44 организации от цялата страна, екип Еразъм на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ е победител в категория на събития, включващи участници от 16 до 19 години. Първото място донесе ваучер на учениците на г-жа Калина Николова и г-жа Ивалина Иванова, реализирали дейностите. Закупените подаръци ще се използват за нуждите на бъдещите проекти за международно сътрудничество, финансирани по Програма Еразъм+, по които предстои да работят нашите ученици. 
Щастливи сме да обявим, че в навечерието на Коледа училището ни спечели нов проект по Програма Еразъм, който ще развие STEM уменията на нашите възпитаници. Разработеният от учителите г-жа Пепа Павлова и г-жа Калина Николова проект е класиран на трето място от общо 60 подадени кандидатури.

Делегация по проект Еразъм +

Делегация от учители от Литва, Испания, Полша, Северна Македония и Португалия посети нашето училище. Делегацията гостува на НУ „Св. Софроний Врачански” като част от проект на Програма Еразъм+ „Развитие на дигиталната компетентност и усъвършенстване използването на интегрирани компютърни технологии”. По време на обиколката в ППМГ гостите се запознаха с материално-техническата база и оборудването на класните стаи и кабинети. Домакинът на срещата, г-жа Калина Николова, старши учител по Английски език, сподели свои практики от работата си с учениците, при които тя интегрира възможностите на дигиталните технологии в обучението по чужд език. Сред тях бяха проверка на напредъка чрез карти Plickers, създаване на онлайн пъзели, говорещи картини, изработка на интерактивно текстово съдържание, интерактивни карти и др. Гостите посетиха учебни часове по Физика с учител г-н Пламен Варчев и Информационни технологии с учители г-жа Илонка Вутова и г-жа Мария Илиева.

Разпространение на придобит опит

Разпространение на придобит опит по проект Еразъм+, КД1 2019-1-BG01-061547, „EDUpreneurship – Подобряване европейското измерение и капацитета на педагогическия персонал“ чрез прилагане на умения за говорене пред публика и презентационни умения

В рамките на две учебни седмици се проведе проектно базирано обучение по английски език в 12 В клас под ръководството на Ани Павлова, старши учител по английски език в ППМГ „Акад. Иван Ценов“, Враца. Учениците работиха по темата „Кубизъм – характеристики на стила и известни представители“, като обучението по Модул „Култура и междукултурно овщуване“ от Профилираната подготовка по английски език включваше няколко елемента:
- Уроци за овладяване на различни умения – четене на материал въвеждащ тематична лексика и писане на статия представяща любима художествена творба
- Опит от реалния свят внесен в класната стая – представяне на характеристики на художествено течение и негови известни представители
- Разнообразни методи но комуникация (писане, обсъждане, визуализация и презентиране)
Заключителния етап на проектно базираното обучение включваше презентиране и говорене пред публика. Госпожа Павлова, участник в квалификационния курс за развитие на меки умения сподели с учениците своя опит за планиране на презентирането като подчерта ролята на трите фази:
1. Представяне на темата по атрактивен начин и привличане на вниманието на публиката
2. Ясно структуриране с ключови точки
3. Обобщаване и обратна връзка
Обърна се внимание и на важни фактори като демонстриране на компетентност и добра предварителна подготовка, начини за овладяване на напрежението, взаимодействие с публиката, жестове и поза на тялото, тон на гласа, гъвкавост при структурирането и управление на времето.

В заключение госпожа Павлова поздрави учениците за успешно реализираната задача и оцени високо техните презентации. Тя припомни, че говоренето пред публика е мощно средство, което се използва за информиране, мотивация, убеждение и влияние, а силата на истински добрия презентатор е в способността да промени емоциите на своите слушатели.

Online eTwinning Event “Light Pollution Threat”, 22.08.2022

Споделен опит по проект „СТЕМ без граници“ по Програма Еразъм+ BG01-KA101-078798, Online eTwinning Event “Light Pollution Threat”, 22.08.2022

Учителят по английски език Ани Павлова проведе онлайн събитие в платформата eTwinning за да сподели своя опит от успешно реализирания проект „СТЕМ без граници“ и участието в лятното училище CliC-PoliT, което се проведе от 10 до 15.07.2022 г. в Маратон, Гърция. Госпожа Павлова направи преглед на проектните дейности и сподели придобитите знания по темата за светлинното замърсяване чрез новата уебконферентна платформа European School Education Platform. Чрез своята презентация модераторът на събитието представи проблема за светлинното замърсяване и заплахите от него, предложи начини за минимизиране на негативните ефекти, разгледа педагогически модели, които да дадат на учениците възможност да правят проучвания, наблюдения, да разрешават проблеми и да действат активно върху свързани с устойчивото развитие екологични реални процеси. Бяха предложени дигитални инструменти, приложения и уебсайтове, които да подпомогнат учителите в работата по тази тема, както и включването на интердисциплинарни дейности, свързващи светлинното замърсяване с точните науки, хуманитарните науки и изкуствата.

Контакти

ППМГ “Акад. Иван Ценов”
Враца 3000, бул. “Демокрация” №18
Канцелария - тел: 092/ 62-41-69

За предложения:

Обръщайте се към администратора на сайта - инж.Н.Ангелова на e-mail: pmg_vratsa@abv.bg

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни