Best Joomla Template by Web Design

Стилът в образованието!

Постижения

на областно, национално и международно ниво на олимпиади и състезания. Водещо място на областно и национално ниво на ДЗИ и НВО VII клас.

Мотивиране

на младите хора от висококвалифицирани и всеотдайни в работата си учители, прилагащи модерни и иновативни методи на преподаване в условията на съвременна материално - техническа база.

Гордост

за учители и родители, нашите ученици се изявяват и в работата си по много проекти и извънкласни дейности. Зрелостниците ни успешно се реализират във висши учебни заведения у нас и в чужбина.

2017/2018 уч.г.

Национално състезание „Турнир на младите физици“

Откриване

Откриване

Официално бе даден стартът на XV Национално състезание „Турнир на младите физици“ във Враца. Организатори на Турнира са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието-Враца и ППМГ „Акад. Иван Ценов“- Враца. Събитието се провежда под патронажа на инж. Владимир Уручев, член на Европейския парламент и със съдействието на Община Враца и АЕЦ „Козлодуй”.
Началникът на РУО-Враца Галина Евденова поднесе своите приветствия към присъстващите и поздрави участниците в турнира. „Това за вас е истинско предизвикателство, на което имате възможността да покажете знанията, уменията и компетенциите си по една от най-значимите за човечеството науки – физика. Вие сте 26 мотивирани, знаещи, можещи ученици.“ - изтъкна Евденова и им пожела успешно представяне и удовлетворение от постигнатите резултати. Тя изрази надежда, че гостите на Враца ще останат очаровани от богатото културно-историческо наследство, красота и природни дадености на града.
„Аз съм човек, който имам особено отношение към физиката. През целия си живот нося физиката в душата си“, заяви евродепутатът инж. Владимир Уручев, който има 25-годишен стаж като ядрен инженер в АЕЦ „Козлодуй“. „Притеснително е, че фундаментални науки като физиката не са така привлекателни както преди, затова се радвам, че ви има вас“, сподели Уручев и бе категоричен, че със знанията по физика учениците могат да се развият професионално и да имат добро бъдеще. „Нека този турнир остане в сърцата ви и тази наука продължи да бъде част от вас“, заключи българският евродепутат.
Главният експерт по физика в МОН Иванка Русалова прочете приветствие от Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Представени бяха членовете на националната комисия за организиране и провеждане на състезанието: проф. дфн Мирослав Абрашев, СУ „Климент Охридски“, проф. дфн Теменужка Йовчева, ПУ „Паисий Хилендарски“, доц. д-р Виктор Иванов, СУ „Климент Охридски“, доц. д-р Евгения Бенова, СУ „Климент Охридски“, доц. д-р Ася Виранева, ПУ „Паисий Хилендарски“, д-р Иван Бодуров, ПУ „Паисий Хилендарски“, Асен Кюлджиев, БАН, Пламена Маринова, СУ „Климент Охридски“.
Председателят на комисията доц. д-р Гинка Екснер, ПУ „Паисий Хилендарски“  представи резултатите от индивидуалното класиране от първия кръг на турнира:
I място – Иво Петров, СМГ „П. Хилендарски“;
II място  - Нина Димова, СМГ „П. Хилендарски“, Катерина Костова – 91 НЕГ „Проф. К. Гълъбов“;
III място – Денислав Георгиев, СМГ „П. Хилендарски“ и Матю Машков, ПМГ „Баба Тонка“ – Русе.
В рамките на състезанието ученици в гимназиалния етап от Враца, Русе, София, Бургас, Пловдив и Стара Загора ще се съревновават върху 12 от общо 17 физични задачи и проблеми, подготвени предварително от Международния организационен комитет на Международния турнир на младите физици. Работният език е български за селективните физични битки и английски – за финалните физични битки. Те се проведоха в ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца.
Обявяването на резултатите и награждаването на участниците се състоя на 28.01,2018 г. неделя, от 13:30 ч., в Конферентната зала на РУО-Враца.

Състезание

Финален кръг

Награждаване

Отборът на ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца с награда от националното състезание по физика

Отличие за екипна работа получи отборът на ППМГ-Враца „IT Рицари” от петнадесетото издание на национално състезание „Турнир на младите физици”. Участниците получиха грамоти и предметни награди от патрона на състезанието – евродепутатa инж. Владимир Уручев.
IT рицарите на ППМГ се състезаваха с още пет отбора ученици в гимназиален етап от София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе. Те се съревноваваха върху 12 физични задачи и разрешаваха проблеми, подготвени от Международния организационен комитет на Международния турнир на младите физици. Работният език бе български за селективните физични битки, а за финалните - английски език.
  Евродепутатът Владимир Уручев връчи специална грамота и предметна награда на Аделина Тодорова, ученичка от ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца, която изработи националното лого на турнира.
След награждаването главният експерт по физика в МОН Иванка Русалова поднесе специални благодарности на директора на ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца Татяна Василева за любезното домакинство и оказаното съдействие.

Евродепутатът Владимир Уручев на посещение в ППМГ

Евродепутатът Владимир Уручев на посещение в ППМГ „Акад. Иван Ценов” по покана на старшите и младшите посланици на Европейския парламент

Старшите и младшите посланици на ЕП запознаха евродепутата от Групата на ЕНП Владимир Уручев с дейностите си по програмата, които са насочени към наука, иновации, дигитални технологии. Младшите посланици представиха знанията си за институцията, която представлява интересите на европейските граждани и подчертаха значимостта на ЕС като територия на мира, солидарността и единността. „Младите хора са във фокуса на почти всички политики на Европейския съюз”, уточни Уручев и коментира, че европейските политици имат нужда от идеите на младежите. „Трябва им вашата мощ, вашата динамика, идеите, които раждате всеки ден, всяка минута. Младите хора са отворени да живея с новото – новите технологии, нова организация на живот”,категоричен бе Владимир Уручев и сподели, че именно затова Европейският парламент създава програми, с които да ангажира все повече млади хора.Той поясни, че отделните постижения, когато се обединят, дават по-добри резултати и заяви, че когато сме заедно, сме по-силни. Уручев осведоми за възможностите за взаимодействие с европейските институции, като уточни, че познаването на институциите е от ключово значение за това къде биха искали идеите им да бъдат разгледани.
Директорът на ППМГ - Враца Татяна Василева съобщи, че в момента тече паралелно събитие с участие на възпитаници на училището в програмата „Евроскола” в Страсбург. Отборът на ППМГ, спечелил квота за програмата, е в Европейския парламент във френския град, където учениците се превръщат в евродепутати за един ден, като участват в „заседания на комисиите“ и в „пленарни заседания“.
В развилата се дискусия бяха коментирани въпроси от национален и европейски характер, значението и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, бъдещето на Европа, на ядрената енергетика, ролята на България в сферата на науката и дигиталните технологии.
В рамките на събитието, евродепутатът Владимир Уручев откри информационен кът за Европейския парламент. Старшите посланици в лицето на учителите Ани Павлова и Пепа Павлова изразиха надежда, че ППМГ „Акад. Иван Ценов” ще бъде най-дейното и най-оригиналното училище и ще заслужи специалната награда на Информационното бюро на ЕП – специално издание на програмата „Евроскола” в Страсбург. Възпитаник на гимназията връчи на Владимир Уручев умален макет на Европейския парламент, изработен от самия него с помощта на дигитални технологии. Гост на събитието бе и Мария Панайотова, представител на ТПП - Враца.

Представяне Евроскола

Още престиж за България, за училището и незабравими емоции за участниците донесе третата Евроскола за учениците от ППМГ – Враца. Три от общо шест работни групи на следобедната сесия на своеобразния ученически европарламент имаха български говорители, а отборът, който спечели финалната евроигра също беше доминиран от българско участие. Това впечатляващо присъствие на българските ученици впечатли и водещия на събитието, който свърза успеха ни и настоящето европредседателство на България.

Контакти

ППМГ “Акад. Иван Ценов”
Враца 3000, бул. “Демокрация” №18
Директор - тел: 092/ 62-60-43
Канцелария - тел: 092/ 62-41-69

За предложения:

Обръщайте се към администратора на сайта - инж.Н.Ангелова на e-mail: pmg_vratsa@abv.bg