Best Joomla Template by Web Design

Стилът в образованието!

Постижения

на областно, национално и международно ниво на олимпиади и състезания. Водещо място на областно и национално ниво на ДЗИ и НВО VII клас.

Мотивиране

на младите хора от висококвалифицирани и всеотдайни в работата си учители, прилагащи модерни и иновативни методи на преподаване в условията на съвременна материално - техническа база.

Гордост

за учители и родители, нашите ученици се изявяват и в работата си по много проекти и извънкласни дейности. Зрелостниците ни успешно се реализират във висши учебни заведения у нас и в чужбина.

Национално състезание „Турнир на младите физици“

Откриване

Откриване

Официално бе даден стартът на XV Национално състезание „Турнир на младите физици“ във Враца. Организатори на Турнира са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието-Враца и ППМГ „Акад. Иван Ценов“- Враца. Събитието се провежда под патронажа на инж. Владимир Уручев, член на Европейския парламент и със съдействието на Община Враца и АЕЦ „Козлодуй”.
Началникът на РУО-Враца Галина Евденова поднесе своите приветствия към присъстващите и поздрави участниците в турнира. „Това за вас е истинско предизвикателство, на което имате възможността да покажете знанията, уменията и компетенциите си по една от най-значимите за човечеството науки – физика. Вие сте 26 мотивирани, знаещи, можещи ученици.“ - изтъкна Евденова и им пожела успешно представяне и удовлетворение от постигнатите резултати. Тя изрази надежда, че гостите на Враца ще останат очаровани от богатото културно-историческо наследство, красота и природни дадености на града.
„Аз съм човек, който имам особено отношение към физиката. През целия си живот нося физиката в душата си“, заяви евродепутатът инж. Владимир Уручев, който има 25-годишен стаж като ядрен инженер в АЕЦ „Козлодуй“. „Притеснително е, че фундаментални науки като физиката не са така привлекателни както преди, затова се радвам, че ви има вас“, сподели Уручев и бе категоричен, че със знанията по физика учениците могат да се развият професионално и да имат добро бъдеще. „Нека този турнир остане в сърцата ви и тази наука продължи да бъде част от вас“, заключи българският евродепутат.
Главният експерт по физика в МОН Иванка Русалова прочете приветствие от Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Представени бяха членовете на националната комисия за организиране и провеждане на състезанието: проф. дфн Мирослав Абрашев, СУ „Климент Охридски“, проф. дфн Теменужка Йовчева, ПУ „Паисий Хилендарски“, доц. д-р Виктор Иванов, СУ „Климент Охридски“, доц. д-р Евгения Бенова, СУ „Климент Охридски“, доц. д-р Ася Виранева, ПУ „Паисий Хилендарски“, д-р Иван Бодуров, ПУ „Паисий Хилендарски“, Асен Кюлджиев, БАН, Пламена Маринова, СУ „Климент Охридски“.
Председателят на комисията доц. д-р Гинка Екснер, ПУ „Паисий Хилендарски“  представи резултатите от индивидуалното класиране от първия кръг на турнира:
I място – Иво Петров, СМГ „П. Хилендарски“;
II място  - Нина Димова, СМГ „П. Хилендарски“, Катерина Костова – 91 НЕГ „Проф. К. Гълъбов“;
III място – Денислав Георгиев, СМГ „П. Хилендарски“ и Матю Машков, ПМГ „Баба Тонка“ – Русе.
В рамките на състезанието ученици в гимназиалния етап от Враца, Русе, София, Бургас, Пловдив и Стара Загора ще се съревновават върху 12 от общо 17 физични задачи и проблеми, подготвени предварително от Международния организационен комитет на Международния турнир на младите физици. Работният език е български за селективните физични битки и английски – за финалните физични битки. Те се проведоха в ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца.
Обявяването на резултатите и награждаването на участниците се състоя на 28.01,2018 г. неделя, от 13:30 ч., в Конферентната зала на РУО-Враца.

Състезание

Финален кръг

Награждаване

Отборът на ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца с награда от националното състезание по физика

Отличие за екипна работа получи отборът на ППМГ-Враца „IT Рицари” от петнадесетото издание на национално състезание „Турнир на младите физици”. Участниците получиха грамоти и предметни награди от патрона на състезанието – евродепутатa инж. Владимир Уручев.
IT рицарите на ППМГ се състезаваха с още пет отбора ученици в гимназиален етап от София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе. Те се съревноваваха върху 12 физични задачи и разрешаваха проблеми, подготвени от Международния организационен комитет на Международния турнир на младите физици. Работният език бе български за селективните физични битки, а за финалните - английски език.
  Евродепутатът Владимир Уручев връчи специална грамота и предметна награда на Аделина Тодорова, ученичка от ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца, която изработи националното лого на турнира.
След награждаването главният експерт по физика в МОН Иванка Русалова поднесе специални благодарности на директора на ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца Татяна Василева за любезното домакинство и оказаното съдействие.

Евродепутатът Владимир Уручев на посещение в ППМГ

Евродепутатът Владимир Уручев на посещение в ППМГ „Акад. Иван Ценов” по покана на старшите и младшите посланици на Европейския парламент

Старшите и младшите посланици на ЕП запознаха евродепутата от Групата на ЕНП Владимир Уручев с дейностите си по програмата, които са насочени към наука, иновации, дигитални технологии. Младшите посланици представиха знанията си за институцията, която представлява интересите на европейските граждани и подчертаха значимостта на ЕС като територия на мира, солидарността и единността. „Младите хора са във фокуса на почти всички политики на Европейския съюз”, уточни Уручев и коментира, че европейските политици имат нужда от идеите на младежите. „Трябва им вашата мощ, вашата динамика, идеите, които раждате всеки ден, всяка минута. Младите хора са отворени да живея с новото – новите технологии, нова организация на живот”,категоричен бе Владимир Уручев и сподели, че именно затова Европейският парламент създава програми, с които да ангажира все повече млади хора.Той поясни, че отделните постижения, когато се обединят, дават по-добри резултати и заяви, че когато сме заедно, сме по-силни. Уручев осведоми за възможностите за взаимодействие с европейските институции, като уточни, че познаването на институциите е от ключово значение за това къде биха искали идеите им да бъдат разгледани.
Директорът на ППМГ - Враца Татяна Василева съобщи, че в момента тече паралелно събитие с участие на възпитаници на училището в програмата „Евроскола” в Страсбург. Отборът на ППМГ, спечелил квота за програмата, е в Европейския парламент във френския град, където учениците се превръщат в евродепутати за един ден, като участват в „заседания на комисиите“ и в „пленарни заседания“.
В развилата се дискусия бяха коментирани въпроси от национален и европейски характер, значението и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, бъдещето на Европа, на ядрената енергетика, ролята на България в сферата на науката и дигиталните технологии.
В рамките на събитието, евродепутатът Владимир Уручев откри информационен кът за Европейския парламент. Старшите посланици в лицето на учителите Ани Павлова и Пепа Павлова изразиха надежда, че ППМГ „Акад. Иван Ценов” ще бъде най-дейното и най-оригиналното училище и ще заслужи специалната награда на Информационното бюро на ЕП – специално издание на програмата „Евроскола” в Страсбург. Възпитаник на гимназията връчи на Владимир Уручев умален макет на Европейския парламент, изработен от самия него с помощта на дигитални технологии. Гост на събитието бе и Мария Панайотова, представител на ТПП - Враца.

Представяне Евроскола

Още престиж за България, за училището и незабравими емоции за участниците донесе третата Евроскола за учениците от ППМГ – Враца. Три от общо шест работни групи на следобедната сесия на своеобразния ученически европарламент имаха български говорители, а отборът, който спечели финалната евроигра също беше доминиран от българско участие. Това впечатляващо присъствие на българските ученици впечатли и водещия на събитието, който свърза успеха ни и настоящето европредседателство на България.

Контакти

ППМГ “Акад. Иван Ценов”
Враца 3000, бул. “Демокрация” №18
Директор - тел: 092/ 62-60-43
Канцелария - тел: 092/ 62-41-69

За предложения:

Обръщайте се към администратора на сайта - инж.Н.Ангелова на e-mail: pmg_vratsa@abv.bg